Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Ποια είναι η καλύτερη για την υγεία θερμοκρασία στο σπίτι

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η επίδραση της θερμοκρασίας στην ευεξία μας είναι τεράστια. Αποδοτική εργασία, σωστός ύπνος, καλή διάθεση – οι θερμικές συνθήκες που επικρατούν στους  χρησιμοποιούμενους χώρους επηρεάζουν τα πάντα. Η θερμοκρασία στο σπίτι καθορίζει το πώς αισθανόμαστε. Επιπρόσθετα, η κατάλληλη θερμική ισορροπία των σπιτιών και των διαμερισμάτων υποστηρίζει την υγεία του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος και καθορίζει τη ζωτική ενέργεια ενός ατόμου. Η θερμική άνεση στα σπίτια που ούτε υπερθερμαίνονται ούτε ψύχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μειώνει τη νοσηρότητα, ιδίως, από την καταρροή της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Η υγεία ξεκινά από το σπίτι

Εκτός από τον καλό αερισμό, μια μεγάλη δόση φωτός της ημέρας, την κατάλληλη υγρασία και τις σωστές συνθήκες ύπνου, η θερμική ισορροπία αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό ενός άνετου σπιτιού.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί το σπίτι είναι το πιο κοντινό περιβάλλον για τον άνθρωπο, ένα μέρος όπου «φορτίζονται οι μπαταρίες». Τον τελευταίο καιρό, εργαζόμαστε πολύ συχνά και στο σπίτι – επομένως η κοινωνική και ψυχολογική μας λειτουργία εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Δεν πρόκειται μόνο για τη θερμική άνεση, αλλά και για την άνεση της καθημερινότητας. Με άλλα λόγια, όταν η θερμοκρασία των χώρων είναι προσαρμοσμένη στη λειτουργία τους – κατάλληλη θερμοκρασία στο σαλόνι, στο μπάνιο, στην κρεβατοκάμαρα κ.λπ. – νιώθουμε καλύτερα και χρησιμοποιούμε τον χώρο του σπιτιού πιο αποτελεσματικά. Η θερμοκρασία που ρυθμίζουμε στα δωμάτια εξαρτάται από τις ανάγκες μας.

Το δυσμενές μικροκλίμα που επικρατεί στα κτίρια μειώνει όχι μόνο την ευημερία των ενηλίκων, αλλά και την ψυχοσωματική κατάσταση των παιδιών, τα οποία αρρωσταίνουν συχνότερα και αφομοιώνουν τις γνώσεις πιο δύσκολα.

Επιπρόσθετα, στα παραπάνω προστίθεται η αλλαγή του τρόπου ζωής τα τελευταία χρόνια – περνάμε ολοένα και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μένουμε όλο και περισσότερο σε κτίρια, όπου χαλαρώνουμε, έχουμε μια κοινωνική και επαγγελματική ζωή.

Η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση στον κόσμο, την οποία αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τονίζει επιπλέον την βαρύτητα των επιχειρημάτων που προωθούν την αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων σε σχέση, για παράδειγμα, με τον περασμένο αιώνα. Γεγονός είναι ότι περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους από ότι στο παρελθόν. Η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων αναμφίβολα μας επηρεάζει στον ίδιο βαθμό με αυτόν που επιδρούν οι καιρικές ή οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, υποστηρίζει ή παρεμποδίζει τη φυσική δραστηριότητά μας. Μένοντας στο σπίτι για πολλές ώρες, όλη την ημέρα, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το μικροκλίμα των εσωτερικών χώρων να είναι όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό για εμάς.

Ποια είναι η θερμοκρασία που πρέπει να επικρατεί στους επιμέρους χὠρους;

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες των κατοίκων. Ωστόσο, ορισμένοι κανόνες ισχύουν για όλους.

Η θερμική άνεση των εσωτερικών χώρων έχει τους δικούς της κανόνες και συνδέεται άρρηκτα με τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Αξίζει να γνωρίζει κανείς τη χρυσή τομή. Από τη μία πλευρά, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (θερμοκρασία κάτω από 18 ℃) προκαλούν στον οργανισμό υποθερμία, μείωση της αποτελεσματικότητας και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Από την άλλη πλευρά, η θερμοκρασία στους βοηθητικούς χώρου που ξεπερνά τους 21 ℃ προκαλεί ξήρανση των βλεννογόνων της αναπνευστικής οδού και του επιπεφυκότα, γεγονός που μειώνει επίσης την αντίσταση στις λοιμώξεις και δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος. Η υπερθέρμανση προάγει επίσης διαταραχές συγκέντρωσης, αυξημένη εφίδρωση (δηλαδή απώλεια ηλεκτρολυτών), ακόμη και καρδιολογικά προβλήματα.

Ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία; Στο σαλόνι /το γραφείο είναι περίπου 20 ℃. Με ανάλογες παραμέτρους θέρμανσης, συνήθως αισθανόμαστε καλύτερα, έχουμε την πιο αυξημένη αυτοσυγκέντρωση, είμαστε γεμάτοι σθένος και επομένως παραγωγικοί. Μια θερμοκρασία πάνω από 21 ℃ (έως 25 ℃) θα λειτουργήσει μόνο στο μπάνιο κατά την ενασχόλησή σας με την σωματική καθαριότητα.

Κατά κανόνα, η θερμοκρασία στην κουζίνα θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από ό,τι στο σαλόνι (το χώρο,  όπου μένουμε πιο συχνά), γιατί τη ζεσταίνουμε συστηματικά μαγειρεύοντας γεύματα. Φαίνεται λοιπόν ότι εδώ οι 19 ℃ ανταποκρίνονται στη βέλτιστη θερμοκρασία.

Η ικανοποίησή μας σίγουρα αυξάνεται από τη συνειδητοποίηση ότι το κτίριο είναι ουδέτερο για το φυσικό περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό. Μας αρέσει να γνωρίζουμε ότι το σπίτι μας δεν μολύνει τη φύση, εκτιμούμε το γεγονός ότι είναι οικονομικό και ότι συμβάλλει στην μικρότερη επιβάρυνση για τον οικιακό προϋπολογισμό. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν επίσης το κύρος και βελτιώνουν την κοινωνική αξιολόγηση των νοικοκυριών

Κατάλληλη θερμοκρασία = υγιής ύπνος

Ο ύπνος είναι μια βασική φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Για αυτό το λόγο, η θερμοκρασία του υπνοδωματίου είναι μια άλλη σημαντική πτυχή του θέματος.

Ο αναζωογονητικός ύπνος αξίζει το βάρος του σε χρυσό – επαναφέρει την ενέργεια, βοηθά στην αποφυγή ασθενειών – αλλά, σε αντίθεση με τα φαινόμενα, η υγιεινή του απαιτεί κατάλληλες συνθήκες.

Τι επηρεάζει τον υγιή ύπνο;

  • η θερμοκρασία του χώρου
  • το αερισμένο δωμάτιο
  • η κατάλληλη συσκότιση
  • μια διακόσμηση που συμβάλλει στη χαλάρωση

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ιδανική θερμοκρασία για τον ύπνο είναι 17-19 ℃, η οποία είναι χαμηλότερη από ότι η θερμοκρασία που ευνοεί τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην κρεβατοκάμαρα Θα πρέπει να είναι αισθητά πιο δροσερά από ότι στο σαλόνι.

Αξίζει να το θυμόμαστε γιατί υπερθερμαίνοντας το χώρο, στο οποίο κοιμόμαστε, αναγκάζουμε το σώμα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της θερμορύθμισης. Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται και το σώμα ιδρώνει. Ο οργανισμός μας, εστιάζοντας στη συνεχή ψύξη, δεν ξεκουράζεται όπως θα έπρεπε. Κοιμόμαστε ρηχά, ανήσυχα. Το πρωί ξυπνάμε βρεγμένοι, αποδυναμωμένοι, με μειωμένα αντανακλαστικά και αμυδρή επιθυμία για δράση. Δεν είναι όμως μόνο οι συνθήκες «θερμοκηπίου» που μειώνουν την ποιότητα του ύπνου. Στην αντίθετη περίπτωση προκύπτουν επίσης δυσμενείς επιπτώσεις. Όταν κάνει πολύ κρύο στο υπνοδωμάτιο, ξυπνάμε κρύοι, με καταρροή και πονόλαιμο.

Η θεωρία και η πραγματικότητα

Αν και οι ενδεικνυόμενες τιμές θερμοκρασίας για τους επιμέρους χώρους στο σπίτι φαίνονται καθολικές και αντικατοπτρίζουν σωστά το μέσο όρο, η βέλτιστη θερμοκρασία για εργασία, μπάνιο και ύπνο μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα. Η αντίληψη και η αίσθηση της θερμότητας είναι ένα πολύ ατομικό ζήτημα.

Όλα μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη της θερμοκρασίας: η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση της υγείας, τα συναισθήματα, η ευεξία μας την συγκεκριμένη ημέρα. Για το λόγο αυτό, για να προσαρμόσεις ατομικά τη λειτουργία της θέρμανσης, αξίζει να εξοπλίσεις το σπίτι με σύγχρονα συστήματα ελέγχου.

Οι ρυθμιστές θερμοκρασίας δωματίου, τα κέντρα καλωδίωσης, οι ενεργοποιητές, οι έξυπνες κεφαλές των θερμαντικών σωμάτων – αυτές είναι οι συσκευές που παρέχουν τον μεγαλύτερο έλεγχο των παραμέτρων θέρμανσης. Θα φροντίσουν τη θερμοκρασία που θα επικρατήσει στο σπίτι.

Ας θυμίσουμε  –  οι σημαντικότερες συνθήκες στέγασης που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και ευημερία είναι μεταξύ άλλων : η ποιότητα του αέρα, η θερμοκρασία και η υγρασία. Μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά όλους αυτούς τους παράγοντες επενδύοντας σε σύγχρονες τεχνολογίες που στοχεύουν στον κλάδο των κατασκευών και των εγκαταστάσεων.

SALUS Controls: αποφάσισε ποια θερμοκρασία θα εγκατασταθεί στο σπίτι σου

Τα συστήματα ελέγχου θέρμανσης SALUS Controls επιτρέπουν την εύκολη αλλαγή των παραμέτρων θέρμανσης ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τη δραστηριότητα των κατοίκων ή το σκοπό ενός δεδομένου χώρου. Χάρη σε αυτά, μπορούμε επίσης να περιορίσουμε τη θέρμανση των αχρησιμοποίητων χώρων ή να μειώσουμε τη θερμοκρασία στα δωμάτια κατά τη διάρκεια μιας μακρύτερης απουσίας από το σπίτι, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου θέρμανσης.

Οι ρυθμιστές θερμοκρασίας και τα υπόλοιπα στοιχεία των συστημάτων ελέγχου χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη ευελιξία. Ο ατομικός έλεγχος θερμοκρασίας δωματίου σου επιτρέπει να επηρεάζεις εύκολα και γρήγορα το κλίμα του σπιτιού: όπου χρειάζεται είναι πιο ζεστά και όπου χρειάζεται είναι πιο δροσερά. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι ανάγκες μας αλλάζουν ξαφνικά, π.χ. θέλουμε να είναι πιο ζεστά στην κρεβατοκάμαρα, και όχι στο σαλόνι, επειδή έχουμε κρυολογήσει και είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι – με ένα κλικ στην εφαρμογή για κινητές συσκευές, αλλάζουμε τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Οι αλγόριθμοι ελέγχου θα προσαρμόσουν τη θερμοκρασία στις νέες ενδείξεις.

Η σειρά προϊόντων που αξίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η σειρά SALUS Smart Home, η οποία επιτρέπει όχι μόνο τον έλεγχο της θέρμανσης, αλλά και τη δημιουργία ενός έξυπνου σπιτιού σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις.

Από τι αποτελείται το SALUS Smart Home;

Το έξυπνο σύστημα περιλαμβάνει συσκευές που επιτρέπουν τον έλεγχο και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ξεχωριστά σε κάθε χώρο από οποιοδήποτε σημείου του κόσμου (μέσω Διαδικτύου). Επιτρέπουν επίσης τον έλεγχο της λειτουργίας του λέβητα, της αντλίας της κεντρικής θέρμανσης, της αντλίας του ζεστού νερού ή μιας άλλης συσκευής θέρμανσης/ψύξης. Εκτός από τους ρυθμιστές θερμοκρασίας που λειτουργούν με τάση και μπαταρία, η σειρά περιλαμβάνει:

α. τη διαδικτυακή πύλη UGE600 (όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες μαζί  
     της μπορούν να ελέγχονται μέσω της κινητής εφαρμογής)
β.  τα κέντρα καλωδίωσης KL08RF και KL04RF (μονάδα επέκτασης) για τον  
     έλεγχο της επιφανειακής θέρμανσης/ψύξης
γ.  τις ασύρματες θερμοστατικές κεφαλής TRV
δ. τις μονάδες ελέγχου
ε. τα Smart Plugs (που επιτρέπουν τον έλεγχο συσκευών με ισχύ έως 3600W)
στ. τους αισθητήρες: ανοίγματος παραθύρου/πόρτας, καπνού, κίνησης

Η διαμόρφωση, η διαδικασία σύζευξης και η σύνδεση των συσκευών μεταξύ τους στην διαδικτυακή εφαρμογή είναι εύκολη και διαισθητική. Το SALUS Smart Home είναι ένα από τα πιο εύχρηστα και πιο αποτελεσματικά συστήματα που διατίθενται στην αγορά.

Γιατί ο έλεγχος θέρμανσης είναι μια λύση χωρίς την οποία το σπίτι δεν μπορεί να είναι οικονομικό και μοντέρνο;

Διότι μόνο χάρη στον έξυπνο έλεγχο του συστήματος θέρμανσης επιτυγχάνουμε:

  • τη μείωση του κόστους θέρμανσης
  • την προσαρμογή της θερμοκρασίας στη λειτουργία των δωματίων και στις τρέχουσες ανάγκες του χρήστη
  • μια άνετη ρύθμιση συσκευών με τη χρήση εύχρηστων προγραμμάτων οδήγησης και διαδικτυακών εφαρμογών
  • τη δυνατότητα αυτόματης διαχείρισης της λειτουργίας λεβήτων και αντλιών
  • την ενεργοποίηση και τη διαχείριση της εγκατάστασης θέρμανσης και εκτός σπιτιού (μέσω Διαδικτύου)
  • την χαμηλότερη εκπομπή επιβλαβών συστατικών στην ατμόσφαιρα

Συνοψίζοντας, τα έξυπνα συστήματα ελέγχου θέρμανσης αποφέρουν μόνο οφέλη στο νοικοκυριό. Η κατανομή της θερμοκρασίας  που είναι προσαρμοσμένη όχι μόνο στον τρόπο ζωής, αλλά και στις ανάγκες του οργανισμού, είναι για εμάς ευεργετική σε κάθε διάσταση: υγείας, ψυχολογίας, κοινωνικής και επαγγελματικής.

Επικοινωνήστε
Ξεκινήστε τη συνεργασία

Επικοινωνήστε


Επικοινωνία
Τεχνική υποστήριξη
ANDRIANOS
+302721023124


Γραμμή τεχνικής υποστήριξης
Δευτ.-Παρ. 930-1630

ANDRIANOS - World Leading
Energy Saving Technologies


Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30
Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
Tel.: 2721 023124
Tel2.: 2721 088151
Φαξ: 2721 096522

mail: sales@andrianos.gr
web: www.andrianos.gr
Salus

Ένας διανομέας της επωνυμίας SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. κ.

4 Rolna, 43-262 Kobielice,
Επαρχία Σιλεσίας, PL,
NIP: 638 180 68 25,
KRS: 0000440955,
γραφείο: +48 32 700 74 53,
υπηρεσία: +48 32 750 65 05,
φαξ: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio