Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Δίκτυο ZigBee – τί είναι στην πραγματικότητα και πού χρησιμοποιείται;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το Smart Home έχει μπει για τα καλά στα σαλόνια. Η δημιουργία προσωπικών δικτύων (PAN – Personal Area Networks) έχει γίνει αναγκαιότητα, γιατί σχεδόν όλοι σήμερα έχουν άμεση πρόσβαση σε λύσεις που βελτιώνουν την άνεση και την οικονομία του σπιτιού: ελεγκτές, αισθητήρες, έξυπνες πρίζες, ρυθμιστές θερμοκρασίας. Οι συσκευές που εφαρμόζονται στο σπίτι πρέπει να λειτουργούν γρήγορα, σε συνδυασμό μεταξύ τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές νέων τεχνολογιών προσφέρουν στους πελάτες τους όλο και καλύτερα εργαλεία για τη δημιουργία συνδέσεων και εξαρτήσεων μεταξύ των οικιακών συσκευών. Ωστόσο, για να μπορούν οι συσκευές να επικοινωνούν ασύρματα, χρειάζονται μια κατάλληλη διαδρομή μετάδοσης δεδομένων, δηλ. πρωτόκολλο επικοινωνίας. Όπως το ZigBee.

Η τεχνολογία ZigBee και ο οικιακός αυτοματισμός

Το ZigBee είναι ένα πρωτόκολλο μετάδοσης δεδομένων σε ασύρματα δίκτυα που χρησιμοποιείται για αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ συσκευών. Η αμφιδρομικότητα

της επικοινωνίας σημαίνει ότι οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να λάβει και να στείλει ένα σήμα. Το σύστημα δημιουργήθηκε το 2002 από τον οργανισμό ZigBee Alliance, ο οποίος εξακολουθεί να ασχολείται με την ανάπτυξη και την προώθησή του. Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου προτύπου επικοινωνίας ήταν η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η απλή, φθηνή κατασκευή.  Και αυτό έχει επιτευχθεί. Πολλές γνωστές μάρκες τεχνολογίας, όπως η Philips, η Siemens, η Samsung, η Amazon και η Bosch, συνεργάζονται με την ZigBee Alliance.

Βασικά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα έξυπνο σπίτι χωρίς την τεχνολογία ZigBee. Χρησιμοποιείται για τη διαχείριση συσκευών που διευκολύνουν την καθημερινή χρήση του σπιτιού (φωτισμός, ρολά, έλεγχος θέρμανσης), αλλά και για την αύξηση της ασφάλειας (αισθητήρες, συναγερμοί).

Δεν πρόκειται μόνο για τον απομακρυσμένο χειρισμό των συσκευών, αλλά για τη δημιουργία μεταξύ τους εξαρτήσεων που επινοήθηκαν από τον χρήστη. Για παράδειγμα: όταν ο αισθητήρας κίνησης ανιχνεύσει την παρουσία ενός μέλους του νοικοκυριού, το σήμα θα σταλεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα να ανάψει το φως, να κλείσουν τα ρολά, να αυξηθεί η θερμοκρασία. Αυτό γίνεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή- συσκευές που προγραμματίστηκαν μια φορά στέλνουν η μία στην άλλη σήματα για «δράση». Ο σύγχρονος αυτοματισμός κτιρίων βασίζεται σε σενάρια (κανόνες, εξαρτήσεις) που ο χρήστης δημιουργεί μόνος του, με γνώμονα τις δικές του ανάγκες.

Τα πλεονεκτήματα του ZigBee

Το σύστημα ZigBee δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει ένα οικιακό, προσωπικό δίκτυο (PAN) και είναι ιδανικό για το σκοπό αυτό. Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι:

  • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • Άμεση πρόσβαση στο δίκτυο
  • Εύκολος χειρισμός
  • Εύκολη επέκταση με νέα στοιχεία
  • Επικυρωμένη μετάδοση δεδομένων (ασφάλεια μετάδοσης)
  • Μεγάλη εμβέλεια μετάδοσης: από 10 έως 100 μέτρα
  • Προσιτή τιμή συσκευών που υποστηρίζουν το πρότυπο ZigBee

Πώς είναι οργανωμένο το δίκτυο ZigBee;

Ένα οικιακό δίκτυο ZigBee μπορεί να οργανωθεί σύμφωνα με τρεις τοπολογίες: αστέρα, δέντρου και πλέγματος (διαφορετικά: mesh).  Το θέμα είναι ότι τα στοιχεία που λειτουργούν σε αυτό – ο συντονιστής, ο ενισχυτής σήματος, οι τελικοί ενεργοποιητές – θα πρέπει να εκπληρώνουν καλά το σχέδιο επικοινωνίας και κατά συνέπεια να εκπληρώνουν το ρόλο τους σε ένα αυτοματοποιημένο σπίτι.

Αστέρας

Μια απλή τοπολογία που εφαρμόζεται π.χ. στο Bluetooth. Ο συντονιστής είναι μια μεμονωμένη συσκευή και όλες οι άλλες είναι υποτελείς ως προς αυτή (slave) – επικοινωνούν απευθείας με τον συντονιστή και μόνο με αυτόν.

Δέντρο

Η τοπολογία έχει ιεραρχικό χαρακτήρα. Ο συντονιστής είναι η «ρίζα» και διαχειρίζεται τα «κλαδιά». Κάθε κόμβος διαθέτει στοιχεία που είναι υποτελή ως προς αυτόν. Οι τερματικές συσκευές (εκτελεστικές) μπορούν να βρίσκονται μόνο στο τέλος ενός κλαδιού, δεν επικοινωνούν με άλλες. Εκτελούν μόνο «εντολές». Σε αυτό το σχήμα, οι καθυστερήσεις μετάδοσης είναι οι πιο συνηθισμένες.

Πλέγμα (mesh)

Η τοπολογία του πλέγματος δεν είναι ιεραρχική. Εδώ, κάθε συσκευή μπορεί να επικοινωνεί με μια άλλη – είτε απευθείας είτε μέσω μιας ενδιάμεσης συσκευής. Αυτή η δυνατότητα βελτιώνει τη λειτουργικότητα του συστήματος και επομένως θεωρείται ο καλύτερος τύπος οργάνωσης του δικτύου ZigBee.

Το δίκτυο ZigBee στην τεχνολογία SALUS Controls

Η τεχνολογία SALUS Controls βασίζεται στην τοπολογία του πλέγματος: μετά την εγκατάσταση του συντονιστή, θα πρέπει να εγκατασταθούν συσκευές που τροφοδοτούνται με τάση (γίνονται ταυτόχρονα επαναλήπτες δικτύου) και στο τέλος οι συσκευές με μπαταρία. Χάρη σε αυτό, η επικοινωνία μεταξύ όλων των στοιχείων είναι γρήγορη και ομαλή.

Οι συσκευές στο πρότυπο ZigBee συντονίζονται από τη διαδικτυακή πύλη, που τις ενώνει με ένα συνεκτικό σύστημα στο οικιακό δίκτυο. Ωστόσο, στην επιλογή διαδικτυακού ελέγχου αποτελεί επίσης έναν σύνδεσμο μεταξύ του οικιακού δικτύου και του έξω κόσμου. Σε συνδυασμό με την διαδικτυακή εφαρμογή, η διαδικτυακή πύλη επιτρέπει τον έλεγχο του σπιτιού από οποιοδήποτε σημείο.

ZigBee, Wi-Fi, Bluetooth – ποια είναι η διαφορά;

Το Wi-Fi (Wireless Fidelity) είναι ένας ασύρματος τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Εφαρμόζεται τόσο σε δίκτυα PAN (οικιακά δίκτυα) όσο και σε χώρους κοινής ωφέλειας. Σε τι διαφέρει από το πρωτόκολλο ZigBee; Πάνω απ ‘όλα, καταναλώνει περισσότερη ισχύ. Επιπλέον, το ZigBee δημιουργεί ένα δίκτυο συνδέσεων μεταξύ των συσκευών, επεκτείνοντας την εμβέλεια έως και 100 μέτρα. Μία συσκευή εκπέμπει σήμα περίπου 10 μέτρων. Στην περίπτωση του Wi-Fi, χρειάζονται πρόσθετοι επαναλήπτες που θα αυξήσουν το εύρος του δικτύου μέσω του πλέγματος. Και τα δύο πρότυπα υπερβαίνουν την τεχνολογία Bluetooth από άποψης εύρους – σε αυτή την περίπτωση  η εμβέλεια είναι μόλις 10 μέτρα. Η κατανάλωση ενέργειας είναι χαμηλή, αλλά η μεταφορά δεδομένων απαιτεί σύνδεση με άλλη συσκευή που υποστηρίζει αυτό το πρωτόκολλο. Ο εξοπλισμός πρέπει να «εντοπιστεί» και να «δει». Το Bluetooth χρησιμοποιείται κυρίως σε φορητές συσκευές.

Επικοινωνήστε
Ξεκινήστε τη συνεργασία

Επικοινωνήστε


Επικοινωνία
Τεχνική υποστήριξη
ANDRIANOS
+302721023124


Γραμμή τεχνικής υποστήριξης
Δευτ.-Παρ. 930-1630

ANDRIANOS - World Leading
Energy Saving Technologies


Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30
Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
Tel.: 2721 023124
Tel2.: 2721 088151
Φαξ: 2721 096522

mail: sales@andrianos.gr
web: www.andrianos.gr
Salus

Ένας διανομέας της επωνυμίας SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. κ.

4 Rolna, 43-262 Kobielice,
Επαρχία Σιλεσίας, PL,
NIP: 638 180 68 25,
KRS: 0000440955,
γραφείο: +48 32 700 74 53,
υπηρεσία: +48 32 750 65 05,
φαξ: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio