Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Εγκατάσταση θέρμανσης την άνοιξη και το καλοκαίρι

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η χειμερινή περίοδος τελείωσε. Με μεγάλα βήμα περνάμε σε μια περίοδο ανάπαυσης για τα συστήματα θέρμανσης. Κατά τις ψυχρότερες εποχές του χρόνου τα καλοριφέρ και οι βρόχοι του συστήματος δαπέδου λειτουργούν πυρετωδώς. Ωστόσο, κατά τους ζεστούς μήνες δεν πρέπει να ξεχνάμε τα συστήματα θέρμανσης. Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να ανανεωθούν σχολαστικά όχι μόνο τα κτίρια, αλλά και στοιχεία του συστήματος θέρμανσης σε σπίτια, σχολεία και χώρους εργασίας.

Από αυτό το κείμενο θα μάθεις:

• πώς να φροντίσεις το σύστημα εκτός περιόδου θέρμανσης
• τι δεν πρέπει να ξεχάσεις κατά την προετοιμασία της εγκατάστασης την περίοδο διακοπής της χρήσης που διαρκεί μερικούς μήνες
• ποιες ενέργειες θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα της θέρμανσης σου

Ανακαίνιση βήμα προς βήμα

Μια καλή συνήθεια είναι ο τακτικός έλεγχος της φθοράς του εξοπλισμού που λειτουργεί στο σπίτι / διαμέρισμα / γραφείο. Η πρόληψη επιτρέπει να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις όπως οι αναπάντεχες βλάβες και το υψηλό κόστος των προσωρινών επισκευών, όταν ξαφνικά αποδεικνύεται ότι το χρειαζόμαστε “εδώ και τώρα”. Όσον αφορά το σύστημα θέρμανσης, ο έλεγχος της απόδοσης των συσκευών που λειτουργούν για μεγάλο διάστημα του χρόνου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα απαραίτητος.

Πως να το κάνεις; Εδώ θα βρεις 4 σημαντικά σημεία που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

Επιθεώρηση εγκατάστασης

Η περιοδική τεχνική αξιολόγηση της εγκατάστασης θέρμανσης αποτελεί ζήτημα τόσο απόδοσης της θέρμανσης όσο και της ασφάλειάς σου. Οι δυσλειτουργίες μπορεί να αυξήσουν το λειτουργικό κόστος και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων/εργαζομένων (π.χ. περιπτώσεις δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα). Αποφασίζοντας την πραγματοποίηση της επιθεώρησης, δεν πρέπει να ελέγχεται μόνο η καμινάδα (σε περίπτωση των λεβήτων στερεών καυσίμων) και ο λέβητας, αλλά ολόκληρη η εγκατάσταση – η στεγανότητα των κυκλωμάτων κεντρικής θέρμανσης και του ζεστού νερού, η κατάσταση των σωλήνων, η κατάσταση του κατανεμητή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Κατά τον έλεγχο της κατάστασης της καμινάδας, είναι απαραίτητο να ελέγξεις την απόφραξη και τη στεγανότητα των καπναγωγών, καθώς και να καθαρίσεις τους καπνοδόχους, τους αγωγούς καυσαερίων και τους αγωγούς αερισμού. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται αποκλειστικά από άτομα που κατέχουν τον τίτλο καπνοδοχοκαθαριστή ή διαθέτουν τις κατάλληλες
οικοδομικές άδειες.

Κατά την επιθεώρηση του λέβητα, είναι σημαντικό να αξιολογήσεις αξιόπιστα την απόδοση και τον αυτοματισμό του – τους κινητήρες, την αντλία, τον ανεμιστήρα, τις βαλβίδες – και να αξιολογήσεις την απόδοση της καύσης. Σε τι χρησιμεύει η ανάλυση καυσαερίων; Διασφαλίζει τη σωστή ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας του λέβητα. Στο πλαίσιο της ανάλυσης πραγματοποιείται μέτρηση των τιμών O2, CO, CO2, NOx, καθώς και ο προσδιορισμός τιμών όπως: απόδοση, απώλεια  στοίβας, λόγος περίσσειας αέρα,  ελκυσμός κ.λπ. Αξίζει να θυμάσαι ότι ως αποτέλεσμα της χειρότερης καύσης, η αιθάλη καθιζάνει στον εναλλάκτη θερμότητας, γεγονός που αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου θέρμανσης – αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η επιθεώρηση των εξαρτημάτων του συστήματος θέρμανσης πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο, κάτι που επιβεβαιώνεται από κατάλληλο πρωτόκολλο.

Σε τακτική βάση εκτελούνται οι εξής εργασίες:

• καθαρισμός δομικών μερών – ιδιαίτερα του τμήματος της απαγωγής αερίων καύσης
• έλεγχος της κατάστασης των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και ιονισμού
• έλεγχος ασφάλειας / αισθητήρων (ελκυσμός καμινάδας, υπερθέρμανση, εκροή αερίου)
• έλεγχος καλωδίων, ηλεκτρικών και υδραυλικών συνδέσεων
• αντικατάσταση φθαρμένων εξαρτημάτων: φίλτρα, φλάντζες
• διάγνωση πιθανών ελαττωμάτων της συσκευής (απώλειες, ρωγμές κ.λπ.)
• ρύθμιση  
• δοκιμαστική εκκίνηση (έλεγχος για πιθανούς θύλακες αέρα)

Παρεμπιπτόντως, αξίζει να μεριμνήσεις για τον έλεγχο των οικιακών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η επιθεώρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει: μετρήσεις αντιπληξιακής προστασίας, αξιολόγηση ασφαλείας ηλεκτρικών πινάκων διανομής και έλεγχο του αερισμού σε χώρους όπου χρησιμοποιούνται συσκευές αερίου.

NA  ΘΥΜΑΣΑΙ:

• μια αποτελεσματική εγκατάσταση θέρμανσης θα σου παράσχει όση θερμότητα χρειάζεσαι, καταναλώνοντας καύσιμα – φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, ηλεκτρική ενέργεια – στην ελάχιστα δυνατή ποσότητα

• για λόγους ασφαλείας, ο τεχνικός έλεγχος του συστήματος θέρμανσης πρέπει να διενεργείται μόνο από εξουσιοδοτημένα κέντρα συντήρησης και ειδικευμένους υπαλλήλους

Καθαρισμός και εξαερισμός καλοριφέρ

Πριν από την πρώτη έναρξη λειτουργίας της παραδοσιακής θέρμανσης με θερμαντικά σώματα, είναι σημαντικό να καθαρίσεις τα καλοριφέρ από τις ακαθαρσίες. Το καλοκαίρι, όταν δεν χρησιμοποιούνταν τα θερμαντικά σώματα, στην επιφάνεια και στο εσωτερικό τους σχηματιζόταν ρύποι. Αν δεν τους αφαιρέσουμε, μετά από λίγες μέρες, έστω και μια όχι ιδιαίτερα έντονη, στον αέρα θα πλανιέται μια δυσάρεστη μυρωδιά καμένης σκόνης. Είναι ανθυγιεινό για την ανθρώπινη αναπνευστική οδό και επικίνδυνο για τους αλλεργικούς.

Για το σκούπισμα των καλοριφέρ, χρησιμοποίησε βούρτσες με λεπτές τρίχες και μαλακά πανιά που δεν θα καταστρέψουν τη βαμμένη επιφάνεια. Ο εσωτερικός καθαρισμός εκτελείται πιο εύκολα χρησιμοποιώντας μια βούρτσα εξοπλισμένη με ένα μακρύ σύρμα που τελειώνει με μια χειρολαβή. Αυτό θα σου επιτρέψει να προσεγγίσεις καλύτερα όλες τις σπιθαμές. Για να εισχωρήσεις πιο εύκολα ανάμεσα στις πλάκες του καλοριφέρ, μπορείς να αφαιρέσεις το επάνω κάλυμμα του καλοριφέρ (τη λεγόμενη σχάρα) και τα πλαϊνά καλύμματα.

Συμβαίνει κατά την πρώτη εκκίνηση στα καλοριφέρ να ακούγεται ένα γαργάρισμα του νερού, ένας συριγμός ή ένα σφύριγμα. Οι ήχοι αυτοί αποτελούν ένδειξη ότι έχουν σχηματιστεί θύλακες αέρα. Μέσα στα θερμαντικά σώματα έχει συσσωρευτεί νερό με φυσαλίδες αέρα, που εμποδίζει τη διανομή της θερμότητας. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να εξαερώσεις τα θερμαντικά σώματα, να εξισορροπήσεις την πίεση σε αυτά και να συμπληρώσεις τη στάθμη του νερού.

Μπορείς να πραγματοποιήσεις τον εξαερισμό μόνος σου. Για να το κάνεις αυτό, χρησιμοποίησε ένα ειδικό κλειδάκι για να ξεβιδώσεις τη βαλβίδα (συνήθως βρίσκεται στο επάνω μέρος του θερμαντικού σώματος). Από τη βαλβίδα θα αρχίσει να απελευθερώνεται αέρας, μετά αέρας με νερό και μετά μόνο νερό – τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το καλοριφέρ έχει εξαερωθεί. Μπορείς να κλείσεις τη βαλβίδα, να εξισορροπήσεις την πίεση και τη στάθμη του νερού στην εγκατάσταση. Η πίεση μπορεί να αναγνωστεί στο μανόμετρο που βρίσκεται στη σόμπα. Συνήθως είναι μεταξύ 1 και 2 μπάρες. Εάν είναι χαμηλότερη, χρησιμοποίησε τη βαλβίδα που βρίσκεται στη σόμπα για να προσθέσεις νερό. Για την αποτελεσματική λειτουργία της θέρμανσης με θερμαντικά σώματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν, ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις αυτό το βήμα μετά από λίγο καιρό.

Γιατί;

Οι ρυθμιστές θερμοκρασίας εξοικονομούν αποτελεσματικά ενέργεια (και χρήματα), διότι αποτρέπουν την υπερθέρμανση των χώρων. Η βέλτιστη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι γύρω στους 19-24 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις). Για τη θερμική άνεση των μελών του νοικοκυριού, καλό είναι να μεριμνήσεις ώστε η θερμοκρασία στα δωμάτια να μην είναι τυχαία και να παραμένει πάντα στο κατάλληλο επίπεδο. Αξίζει επίσης να θυμάσαι να απενεργοποιήσεις τη θέρμανση όταν αερίζεις τους χώρους και να χαμηλώνεις τη θερμοκρασία κατά 3-4 βαθμούς όταν κανείς δεν βρίσκεται στο σπίτι.

Πώς να το κάνεις πιο εύκολο;

Με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου αυτοματισμού κτιρίων. Χάρη στις συσκευές ελέγχου της εταιρείας SALUS Controls – για παράδειγμα του ρυθμιστή Quantum SQ610 – η θερμοκρασία στο σπίτι σου θα επανέλθει σε ρυθμίσεις άνεσης λίγο πριν την επιστροφή των μελών του νοικοκυριού, ενώ χάρη στη χρήση προϊόντων Smart Home – π.χ. του αισθητήρα ανοίγματος – η θέρμανση θα απενεργοποιηθεί αυτόματα στο αεριζόμενο δωμάτιο.

Κτίριο

Εάν επιθυμείς η θέρμανση σου να λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο, δηλαδή όσο καλύτερα γίνεται, την άνοιξη, φροντίστε να ελέγξεις την κατάσταση του θερμαινόμενου κτιρίου. Κάνε ανακαίνιση αν χρειαστεί.
Τα ακόλουθα σημεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά:
• αντικατάσταση ή επισκευή παραθύρων/πορτών
• αντικατάσταση ή επισκευή υδρορροών
• επισκευή στέγης
• αποστράγγιση (αποστραγγιστικό σύστημα στο έδαφος)
• ατμοδιαπερατή μόνωση (π.χ. ορυκτοβάμβακας)

Ο χειμώνας εκπλήσσει όχι μόνο τα εκχιονιστικά συνεργεία

Οι ανοιξιάτικες μέρες δεν ενθαρρύνουν να σκεφτόμαστε το κρύο. Τον Ιούνιο φαίνεται ότι ο Νοέμβριος είναι πολύ μακριά, οπότε σίγουρα θα έχουμε χρόνο να φροντίσουμε τις συσκευές θέρμανσης. Αλλά τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η ζεστασιά έξω από το παράθυρο δημιουργεί μια απατηλή αίσθηση και ο χειμώνας μας „εκπλήσσει” κάθε χρόνο. Επομένως, στις αρχές της άνοιξης, αξίζει να εκσυγχρονίσεις το λεβητοστάσιο και να προετοιμάσεις την εγκατάσταση για την επόμενη πολυάσχολη σεζόν.

Επικοινωνήστε
Ξεκινήστε τη συνεργασία

Επικοινωνήστε


Επικοινωνία
Τεχνική υποστήριξη
ANDRIANOS
+302721023124


Γραμμή τεχνικής υποστήριξης
Δευτ.-Παρ. 930-1630

ANDRIANOS - World Leading
Energy Saving Technologies


Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30
Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
Tel.: 2721 023124
Tel2.: 2721 088151
Φαξ: 2721 096522

mail: sales@andrianos.gr
web: www.andrianos.gr
Salus

Ένας διανομέας της επωνυμίας SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. κ.

4 Rolna, 43-262 Kobielice,
Επαρχία Σιλεσίας, PL,
NIP: 638 180 68 25,
KRS: 0000440955,
γραφείο: +48 32 700 74 53,
υπηρεσία: +48 32 750 65 05,
φαξ: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio