Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Έλεγχος θέρμανσης: 3 βήματα για να γίνεις eco χωρίς να βγεις από το σπίτι

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η επιρροή του ανθρώπου στη φύση είναι καταστροφική (βλ.: Αιθαλομίχλη – πως δημιουργείται και γιατί είναι επικίνδυνη;) Η ανάπτυξη του πολιτισμού καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και συμβάλλει στην εμφάνιση επικίνδυνων ασθενειών. Η καύση των απορριμμάτων, η εκπομπή σκόνης και τοξινών στην ατμόσφαιρα, η σπατάλη ενέργειας – αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Δεν θα προβλέψουμε πότε θα μας πλήξει μια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά εάν δεν κάνουμε τίποτα ή κάνουμε τα ελάχιστα, δεν θα αποτελεί ένα απόμακρο μέλλον. Μια σειρά από φυσικές καταστροφές μπορεί να μας πλήξει, εμάς, τα παιδιά μας, και σχεδόν σίγουρα θα πλήξει τα εγγόνια μας.

Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε για να κινητοποιηθούμε με στόχο τις αλλαγές και να αναζητήσουμε απάντηση στο ερώτημα: τι μπορούμε να κάνουμε, μέσα στο στενό πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο; Πώς να μην σπαταλάμε ενέργεια και να μειώσουμε τη διείσδυση των ρύπων στον αέρα; Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές – πέρα από την αντικατάσταση του λέβητα άνθρακα με έναν οικολογικό.

Μπορούμε:

  • να βελτιώσουμε τη θερμομόνωση του σπιτιού και να το εξοπλίσουμε με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης
  • να μειώσουμε την κατανάλωση της ενέργειας (χρησιμοποιώντας οικολογικές προς το περιβάλλον συσκευές Smart Home)
  • να ελέγχουμε έξυπνα τη θέρμανση κατά την εποχή θέρμανσης

Πρώτον: κράτησε τη θερμότητα στο σπίτι

Ακόμη και οι πιο οικολογικές τεχνολογίες θέρμανσης δεν θα είναι ενεργειακά αποδοτικές εάν η θερμότητα διαφεύγει από το κτίριο μέσω των παραθύρων και των πορτών που έχουν διαρροές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περιττή κατανάλωση ενέργειας λόγω της μακροχρόνιας πρόσθετης θέρμανσης των χώρων, που ψύχονται λόγω κακής μόνωσης.

man installing the window

Στην περίπτωση των νεόδμητων κτιρίων, η ενεργειακή απόδοση επιβάλλεται εκ των προτέρων από το Υπουργείο Υποδομών στο στάδιο της μελέτης και της κατασκευής. Παρομοίως, στην περίπτωση των εκσυγχρονισμένων ριζικά εγκαταστάσεων. Οι πιο πρόσφατες παράμετροι που επιτρέπουν τη χρήση μονοκατοικιών ορίζονται στους κανονισμούς περί τεχνικών χαρακτηριστικών 2021, οι οποίοι εφαρμόζονται από τις αρχές Ιανουαρίου 2021. Μέχρι τότε – δηλαδή για δύο ακόμη μήνες- ισχύουν οι λιγότερο περιοριστικές διατάξεις των τεχνικών χαρακτηριστικών 2017. Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και των κατασκευών, η επικαιροποίηση αυτών των οδηγιών λαμβάνει χώρα, κατά μέσο όρο, κάθε 5 χρόνια.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε μόνοι σας όταν χρησιμοποιούμε τις κατοικίες μας; Ειδικά τα παλαιά σπίτια, των οποίων τα ενεργειακά πρότυπα είναι, σε γενικές γραμμές, ανεπαρκή.

Τι πρέπει να θυμόμαστε για να διατηρήσουμε τη θερμότητα μέσα στο σπίτι;

  • Τα καλοριφέρ δεν θα πρέπει να καλύπτονται (με κουρτίνες, έπιπλα, μαξιλάρια κ.λπ.)
  • Τα κουφώματα των παραθύρων θα πρέπει να σφραγίζονται στα πλαίσια των δυνατοτήτων – από αυτά η θερμότητα διαφεύγει πιο γρήγορα.
  • Αξίζει επίσης να μονώσεις την πόρτα της εισόδου, την πόρτα του υπογείου, την πόρτα της σοφίτας και να ξανασκεφτείς τη στεγανοποίηση των τοίχων και της σοφίτας
  • Τέλος, είναι καλό να εξετάσεις το ενδεχόμενο εγκατάστασης αυτοματοποιημένου ελέγχου θέρμανσης, που θα επιτρέπει τη διατήρηση  ξεχωριστής θερμοκρασίας σε κάθε χώρο – κατάλληλης για τη λειτουργία του, π.χ. χαμηλότερης σε  χώρους που χρησιμοποιούνται σπάνια ή σε όλο το σπίτι, όταν μένει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επένδυση σε ένα αποδεδειγμένο σύστημα ελέγχου είναι επίσης ένας ιδανικός τρόπος για να μειώσεις τους λογαριασμούς θέρμανσης

Δεύτερον: παρακολούθησε την κατανάλωση της ενέργειας

Η καθημερινή σπατάλη ενέργειας αποτελεί μάστιγα. Εν τω μεταξύ, μια τέτοια αβλεψία κοστίζει τόσο από οικονομικής όσο και οικολογικής άποψης: δεν κλείνουμε τα φώτα, δεν αφαιρούμε τους φορτιστές από τις πρίζες, κοιμόμαστε με αναμμένα τα φώτα στο κομοδίνο. Δεν δίνουμε πάντοτε σημασία στην ενεργειακή κλάση της συσκευής που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Προσθέτοντας αυτές και πολλές άλλες αμέλειες, προκαλούμε άθελά μας μια γιγαντιαία αύξηση του λειτουργικού κόστους των σπιτιών μας και αδικαιολόγητες απώλειες ενέργειας.

Ο αυτοματισμός κτιρίων που προσφέρει η εταιρεία SALUS Controls – εξοπλισμένος με προϊόντα της σειράς Smart Home – είναι μια λύση που θα βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των οικιακών συσκευών. Πρώτα απ ‘όλα, χάρη στα σωστά προγραμματισμένα σενάρια λειτουργίας, οι ρυθμιστές θερμοκρασίας, τα Smart Plugs ή τα έξυπνα ρελέ μπορούν να ελέγχουν όχι μόνο τη θέρμανση, αλλά και τον φωτισμό ή τις ηλεκτρικές συσκευές τύπου ON / OFF. Για παράδειγμα, σε προκαθορισμένο χρόνο, οι επιλεγμένες συσκευές θα διακοπούν από την παροχή ρεύματος, γεγονός που θα μειώσει αυτόματα την κατανάλωση ενέργειας. Απλώς δημιούργησε έναν κανόνα που απενεργοποιεί τα πάντα τα μεσάνυχτα.

Smartphone with usage diagram

Επιπλέον, η δωρεάν εφαρμογή SALUS Smart Home καταγράφει την κατανάλωση ενέργειας μέσω των συσκευών που ελέγχονται από έξυπνες πρίζες (Smart Plug), υποδεικνύοντας τις μεγαλύτερες πηγές απορρόφησής της. Το ιστορικό κατανάλωσης (ευανάγνωστες γραφικές παραστάσεις) επιτρέπει τη διενέργεια ένας ξεκάθαρου υπολογισμού. Δεν χρειάζεται να κινείσαι πλέον στο σκοτάδι  – ένα  θερμαντικό σώμα στο διάδρομο, μια λάμπα στο υπνοδωμάτιο, ένας υπολογιστής; Ποιες συσκευές δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και απαιτούν αλλαγή του τρόπου λειτουργίας; Ποια είναι μη οικολογικά; Ποια πρέπει να αντικατασταθούν με νέα; Έχοντας συγκεκριμένα δεδομένα, ξέρεις τι να παρακολουθείς.

Τρίτον: απέφευγε την υπερφόρτωση

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν -ωστόσο εκπλήσσει- ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται κατά τη λειτουργία ενός σπιτιού είναι η θέρμανση – αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να το κάνετε «σοφά», προσαρμόζοντας τη ζεστασιά των δωματίων στις λειτουργίες και την ώρα της ημέρας. Αξίζει να διατηρείς το υπνοδωμάτιο πιο δροσερό από το σαλόνι, ενώ κατά τη διάρκεια μεγαλύτερης απουσίας των μελών του νοικοκυριού, καλό είναι να διατηρείς στο σαλόνι μια οικονομική θερμοκρασία (όχι άνετη ή, αντίθετα – πολύ χαμηλή). Αυτές οι φαινομενικά μικρές διευκολύνσεις όχι μόνο αυξάνουν την ποιότητα ζωής και συμβάλλουν στη διατήρηση μιας καλύτερης υγείας, αλλά και ανακουφίζουν τη φύση που είναι υπερφορτωμένη με τις επιπτώσεις της ανάπτυξης του πολιτισμού. Μόνο μια τέτοια μικροκλίμακα των δραστηριοτήτων μας θα φέρει μακροοικονομικά αποτελέσματα.

Θα πρέπει επίσης να θυμάσαι ότι οι ανεξέλεγκτοι κύκλοι υπερθέρμανσης και ψύξης δεν ευνοούν τη σταθερή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και αυξάνουν την ευαισθησία του σε τεχνικές βλάβες

Οι ρυθμιστές θερμοκρασίας SALUS Controls μειώνουν την περιττή δραστηριότητα της συσκευής θέρμανσης, διατηρώντας ατομική θερμοκρασία στα δωμάτια, που καθορίζεται από τα μέλη του νοικοκυριού. Παρέχουν όση θερμότητα χρειάζεται, εξαλείφοντας την δυσχερή και περιβαλλοντικά δυσμενή επίδραση της υπερφόρτωσης.

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας στο σπίτι μειώνει τις απώλειες ενέργειας. Όχι μόνο η αντικατάσταση του λέβητα και του καυσίμου θέρμανσης, αλλά και ο έξυπνος έλεγχος της κεντρικής θέρμανσης είναι μια εξαιρετικά οικολογική λύση.

Quantum thermostat, modern house

Συνοψίζοντας

Γιατί αξίζει μα εφαρμόσεις τον έξυπνο έλεγχο θέρμανσης

Πρώτον, προσαρμόζοντας τη θερμοκρασία των χώρων στις τρέχουσες ανάγκες σας (π.χ. 23 βαθμοί στο μπάνιο, 21 βαθμοί στο σαλόνι, 19 βαθμοί στο υπνοδωμάτιο), αποφεύγουμε την υπερθέρμανση των χώρων που συχνάζουμε λιγότερο και τις δαπάνες για την παροχή θερμότητας που δεν χρειαζόμαστε.

Δεύτερον, οι ρυθμιστές δωματίου SALUS Controls λειτουργούν ευέλικτα. Κύριος στόχος τους είναι η διατήρηση μιας καθορισμένης θερμοκρασίας στα δωμάτια (χρονοδιαγράμματα θέρμανσης). Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι όταν απουσιάζουμε από το σπίτι, δεν έχουμε καμία επιρροή στη λειτουργία των συσκευών θέρμανσης. Χάρη στη σειρά SALUS Smart Home μπορούμε να αντιδρούμε σε συνεχή βάση  –  από το γραφείο ή το ξενοδοχείο. Οι ρυθμιστές λειτουργούν σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα, λαμβάνουν επίσης υπόψη τις προσωρινές αποφάσεις του χρήστη. Τρίτον, ο έλεγχος θέρμανσης συμβάλλει στη μείωση των απωλειών ενέργειας κατά την καθημερινή λειτουργία του κτιρίου, κάτι που μεταφράζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε (μείωση αιθαλομίχλης), καθώς και μείωση τωνδαπανών του νοικοκυριού.

Επικοινωνήστε
Ξεκινήστε τη συνεργασία

Επικοινωνήστε


Επικοινωνία
Τεχνική υποστήριξη
ANDRIANOS
+302721023124


Γραμμή τεχνικής υποστήριξης
Δευτ.-Παρ. 930-1630

ANDRIANOS - World Leading
Energy Saving Technologies


Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30
Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
Tel.: 2721 023124
Tel2.: 2721 088151
Φαξ: 2721 096522

mail: sales@andrianos.gr
web: www.andrianos.gr
Salus

Ένας διανομέας της επωνυμίας SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. κ.

4 Rolna, 43-262 Kobielice,
Επαρχία Σιλεσίας, PL,
NIP: 638 180 68 25,
KRS: 0000440955,
γραφείο: +48 32 700 74 53,
υπηρεσία: +48 32 750 65 05,
φαξ: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio