Η αιθαλομίχλη δημιουργείται από το συνδυασμό τεσσάρων κύριων περιβαλλοντικών παραγόντων:
• ανθρωπογενείς ρύπους
• ομίχλη
• συνθήκες άπνοιας
• χαμηλή θερμοκρασία
Η αιθαλομίχλη (smog) είναι επομένως ένα ατμοσφαιρικό «σύννεφο ρύπων και σκόνης» – μια πυκνή ομίχλη πάνω στα σωματίδια καπνού – που εκφράζεται και στο όνομά της που προκύπτει από το μεταφραστικό δάνειο των αγγλόφωνων λέξεων smoke (καπνός) και fog (ομίχλη).
Η σκόνη και τα δηλητηριώδη αέρια (κυρίως διοξείδιο του θείου) απελευθερώνονταν πάντα στον αέρα. Για το φαινόμενο αυτό ευθύνονταν όχι μόνο η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις.
Ωστόσο, η μόλυνση του περιβάλλοντος έγινε πραγματική αιτία ανησυχίας εξαιτίας της ανάπτυξης της βιομηχανίας που βασίζεται στη χρήση ενέργειας από λιθάνθρακα (19ος αιώνας). Κατά τον επόμενο αιώνα, η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάστηκε από την καλπάζουσα ανάπτυξη της αυτοβιομηχανίας (αυξημένος αριθμός αυτοκινήτων και ποσότητα καυσαερίων) και – κάτι που αποτελεί τεράστιο οικολογικό εφιάλτη, που δεν το συνειδητοποιούμε πάντα – από τη λειτουργία των νοικοκυριών με τρόπο που απειλεί εμάς τους ίδιους.
Σήμερα – ειδικά κατά την εποχή θέρμανσης – το φαινόμενο της αιθαλομίχλης δεν εκπλήσσει κανέναν. Αν και δυσκολεύει τη ζωή μας και επιδεινώνει την υγεία μας, έχουμε συνηθίσει την παρουσία της σε τέτοιο βαθμό που οι προειδοποιήσεις για την αιθαλομίχλη, κάθε χρόνο, δεν μας κάνουν πλέον αίσθηση, όπως θα έπρεπε – πολλοί από εμάς τις αντιμετωπίζουμε ως αναπόφευκτο κακό. Λανθασμένα.
Η αιθαλομίχλη αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα εδώ και χρόνια. Κατά την περίοδο της υψηλότερης ρύπανσης, ο αέρας παύει να είναι διαυγής. Νιώθουμε ἠ και μάλιστα βλέπουμε με γυμνό μάτι ένα «σύννεφο ρύπανσης». Εισπνέουμε σκόνη, μόλυβδο, όξινα αέρια, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, υδρογονάνθρακες.
Σε πολλά μέρη στη χώρα μας, κάθε χειμώνα τα πρότυπα συγκέντρωσης επιβλαβούς σκόνης υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια – αυτό προκαλεί το θάνατο ανθρώπων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το πρόβλημα παραμένει επίκαιρο παρά τις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντολόγων και τα φιλικά προς το περιβάλλον προγράμματα που δρομολογούνται από πολιτικούς. Αν και η ευαισθητοποίησή μας σε αυτόν τον τομέα αυξάνεται κάθε χρόνο, οι δραστηριότητές μας εξακολουθούν να μην επωφελούνται από τις οικονομίας κλίμακας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) πριν από μερικά χρόνια, εάν δεν ληφθούν συστηματικά και αποτελεσματικά μέτρα για τoν περιορισμό της εκπομπής επιβλαβών αερίων και σκόνης, το 2030 το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πολωνικές πόλεις θα συγκαταλέγεται στον υψηλότερο δείκτη της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εξισορρόπησης και Διαχείρισης των Εκπομπών (ΕΚΕΔΕ), τα νοικοκυριά είναι η κύρια πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλ. οι επονομαζόμενες χαμηλές εκπομπές (το όνομα προέρχεται από τις χαμηλές, μη εργοστασιακές καμινάδες). Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακατάλληλη θέρμανση μονοκατοικιών και πολυκατοικιών (καύση κάρβουνου, ξύλων, ελαστικών ή σε ορισμένες περιπτώσεις και σκουπιδιών). Είναι εξίσου σημαντική η υπερφόρτωση των χώρων, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καυσίμων, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερβολική εκπομπή προϊόντων καύσης στην ατμόσφαιρα.
Μόνο όταν αναφερόμαστε στα αριθμητικά στοιχεία, βλέπουμε πόσο μεγάλη σημασία για το φυσικό περιβάλλον έχουν οι καθημερινές μας επιλογές. Τα νοικοκυριά ευθύνονται στο 46% για την εκπομπή επιβλαβών σωματιδίων PM10, κάτι που είναι εντυπωσιακό ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη βιομηχανία (20%) και τις οδικές μεταφορές (8%) – που δαιμονοποιούνται έντονα στο σκέλος αυτό. Ακόμη μεγαλύτερες δυσαναλογίες διαπιστώνουμε στις πηγές εκπομπής του καρκινογόνου βενζοπυρενίου. Εδώ, οι χαμηλές εκπομπές ευθύνονται σε ποσοστό έως και 84%, η βιομηχανία στο 10% και οι οδικές μεταφορές μόνο στο 1% (στοιχεία του ΕΚΕΔΕ για το έτος 2017).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί – και εδώ δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε αριθμητικά στοιχεία – ότι το πρόβλημα της αιθαλομίχλης το καλοκαίρι ουσιαστικά εξαφανίζεται, παρά την αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων. Η αιθαλομίχλη εμφανίζεται μόνο το χειμώνα, όταν όλοι ζεσταίνουμε τα σπίτια μας. Έτσι λοιπόν – αν και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αποτελεί αναμφίβολα πηγή ρύπανσης (εκπομπές οξειδίων του αζώτου) – οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν είναι ο κύριος ένοχος που ευθύνεται για τη δημιουργία της αιθαλομίχλης.
Ποιο είναι το συμπέρασμα που προκύπτει; Δεν είναι οι καπνοί από τις καμινάδες των εργοστασίων και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων που δηλητηριάζουν περισσότερο τον αέρα που αναπνέουμε. Για αυτό ευθύνονται τα σπίτια που θερμαίνονται με ακατάλληλο τρόπο.
Όταν κάνουμε λόγο για ακατάλληλη θέρμανση των σπιτιών εννοούμε κυρίως:
• τη χρήση λεβήτων άνθρακα (να σας υπενθυμίσουμε: τα επιβλαβή προϊόντα που προκύπτουν από την καύση καυσίμου είναι: το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, τα βαρέα μέταλλα και τα αιωρούμενα σωματίδια PM10, PM2,5)
• την καύση απορριμμάτων, πλαστικών και συνθετικών υλών
• τις απώλειες θερμότητας λόγω διαρροών στα κτίρια
• τις απώλειες θερμότητας λόγω υπερφόρτωση (αναποτελεσματική θέρμανση χώρου)
Η κακή ποιότητα του αέρα μας δυσκολεύει να αναπνεύσουμε, νιώθουμε χειρότερα και πιο συχνά προσβαλλόμαστε από βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά των άνω αεροφόρων οδών.
Αυτές δεν είναι οι μόνες επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στον οργανισμό μας. Μακροπρόθεσμα, ο μολυσμένος αέρας συμβάλλει στην ανάπτυξη:
• κακοηθειών
• χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
• άσθματος και αλλεργιών
• στεφανιαίας νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας
• σοβαρών κρίσεων δύσπνοιας
• αρτηριακής υπέρτασης
• προβλημάτων με το λαιμό, τον λάρυγγα και τους βρόγχους
• επιπεφυκίτιδας
• διαταραχής συγκέντρωσης
• προβλημάτων με τον ύπνο
Φαίνεται λοιπόν ότι – εκτός από τις θεσμοθετημένες λύσεις (ψηφίσματα κατά της αιθαλομίχλης, προγράμματα υποστήριξης νέων προτύπων θέρμανσης μεμονωμένων κατοικιών) – το κλειδί για τη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης στη χώρα μας είναι η κοινωνική εκπαίδευση και η ευρεία χρήση νέων τεχνολογιών θέρμανσης. Η ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί μόνο με την προώθηση καλών πρακτικών και την υπόδειξη των οφελών που απορρέουν από την εφαρμογή τους.
Το αντιλαμβάνονται αυτό οι άνθρωποι; Γνωρίζουν ποιες συνέπειες της ανάπτυξης του πολιτισμού καταστρέφουν την υγεία τους; Περιλαμβάνουν σε αυτές την ανεπαρκή θέρμανση των σπιτιών του; Τι ενέργειες αναλαμβάνουν για την αντιμετώπιση αυτού;
Ένας διανομέας της επωνυμίας SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. κ.
4 Rolna, 43-262 Kobielice,
Επαρχία Σιλεσίας, PL,
NIP: 638 180 68 25,
KRS: 0000440955,
γραφείο: +48 32 700 74 53,
υπηρεσία: +48 32 750 65 05,
φαξ: +48 32 790 44 85
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΣΩΜΑΤΑ
ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
ΑΣΥΡΜΑΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ
ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΙΡΟΥ
ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΝΤΛΙΑΣ
ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΕΣ
Αρχική σελίδα
Σχετικά με εμάς
Εγκαταστάτης
Προγραμματιστής
Χρήστης
Προϊόντα
Έξυπνο σπίτι
Επιλέξτε ένα σύστημα
Κέντρο λήψης αρχείων
Τεχνική υποστήριξη
Από που να αγοράσω?
Επικοινωνία
Ιστολόγιο
Νέα
© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved
Design & Code by Foxstudio